Därför köper jag helst ekologiskt

Rödbeta

Sen jag testat att odla mina egna grönsaker så ter det sig så underligt att bespruta dem med gift för att hålla borta insekter. Man vet ju faktiskt inte hur allvarliga konsekvenserna av allt besprutande kan bli!

Det lilla man vet är att tidigare generationer begått misstaget att alltför snabbt tillåta och låta sig entusiasmeras över olika besprutningsmedel. DDT var ett sådant.

Jag vill att jorden vi lämnar efter oss skall vara hel och ren och att man som barn skall få en chans att födas utan att man ärver en hel bunt med miljögifter. Det finns bättre arv att få.

Naturskyddföreningen har skrivit bloggposten ”8 Myter om Ekologiskt”, där de bland annat skriver:

”…svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och enorma odlingar där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer.”

och

”…att vinet är ekologiskt betyder bland annat att vingårdsarbetarna slipper få hjärntumörer av bekämpningsmedlen som sprutas på odlingarna. Eller att rester av samma medel finns kvar i ditt vin, vilket är vanligt eftersom vindruvorna besprutas så extremt hårt.”

Världens lättaste val.

3 svar på ”Därför köper jag helst ekologiskt

  1. Hej! Hittade er blogg via google av en slump och har blivit mycket inspirerad. Har läst att ni bor på 30 kvadrat, hade varit spännande att se lite bilder på hur ni har lyckats inreda så att vardagen funkar. Tack för spännande läsning!

    • Tack för den inspirerande kommentaren Ylva :) ! Nu har vi flyttat, men tidigare bodde vi ungefär såhär: http://www.flickr.com/photos/robinjakobsson/sets/72157629563295318/ . Vi bodde där första halvåret med vår dotter, men om vi skulle ha försökt bo kvar där när hon blev större så hade vi fått ändra en del lösningar. När vi bodde där alla tre så hade vi en Mawok (en slags hängbar babysäng) brevid vår säng, ett utfällbart skötbord i badrummet samt en liten lekhörna i rummet (tänk babygym). I köket så kunde hon sitta i en babysitter i fönsternischen. Vår rule of thumb var att ha så lite prylar som möjligt, möbler som kan användas på flera sätt, och organiserad förvaring, då bor man bra på lite utrymme. Hur bor du själv? Hörs!

  2. Hej igen! Jag har fått en 31 kvadrats lägenhet som jag ska flytta in i i vår, och min kille kanske kommer efter så småningom. Funderar på om det blir för trångt för oss två, men på era bilder såg det ganska rymligt och snyggt ut. Kan dock förstå att det lätt blir trångt med ett barn också med allt vad det innebär, men så långt har inte vi planerat. :)

Lämna ett svar