Flygande drömmar

Vy över lilla och stora Karlsö. Fotograf och pilot: Tomas Ekholm.

Har du glömt dina barndomsdrömmar? Eller har du fortfarande dina drömmar intakta, i närminnet? För mig så försvann vissa av dem lika snabbt som de kom. Men vissa minns jag. En av dem är att jag alltid velat flyga. Få uppleva hur det är att andas in och ta på våta, fuktiga moln. Hur det är att surfa på de starka vindarna som drar genom luften för att sedan graciöst segla på ren luftmassa. Fysikens lagar undgår ingen, men vi kan utnyttja dem för att förverkliga våra drömmar.
När du flyger så är du inte bunden till vägens räls, eller fartregler.

Under de senaste fem åren har jag sökt efter kurser, lärare och andra som skulle kunna lära mig hängflygning, då det har varit det närmaste ”the real thing” jag har hittat. Sökandet har tyvärr inte resulterat i någon flygning än. I Frankrike så var vädret ständigt för blåsigt. I Sverige så sker all utbildning i Skåne eller i Åre, och då endast om vädret tillåter.

Så hur kan man närma sig detta?

Jag har antagit en mer pragmatisk inställning och tänker att jag lika bra kan lära mig att flyga flygmaskiner- det leder i alla fall till mer tid spenderad i luften istället för på marken. Och det är ju det viktigaste.

Genom en vän som jobbar som pilot så blev jag tipsad om att ta UL-B certifikat. Det ger en kunskapen som krävs för att flyga ett Ultra-Lätt flygplan. Första steget för att få flyga är att man måste ansöka om elevtillstånd. Till det måste man bifoga en läkarundersökning genomförd av auktoriserad flygläkare, ett personbevis samt ett personutdrag från Polisen.

Läkarundersökningen kostar olika beroende på vart man genomför den. Jag betalade 2400 kr för min. Nu är den samt själva ansökan inskickad till trafikstyrelsen. Nästa steg blir att hitta en lämplig skola.
Fortsättning följer!

3 svar på ”Flygande drömmar

  1. Pingback: Elevtillstånd | Mangolandet

Lämna ett svar